Yabancı işçi çalıştırmak isteyen işverenler ve Türkiye’de faaliyet gösteren bir işletmede çalışmak isteyen yabancı uyruklu kişiler için faydalı olabilecek bir yazı hazırladık.Bu yazımızda yabancı uyruklular için çalışma izni konusunda bazı bilgiler vermeye çalıştık.
İçindekiler
2019’da Çalışma İzni Nasıl Alınır?
Yabancı uyruklu kişiler, çalışma izinlerini kendi kendilerine alamazlar. Yabancı uyruklu bir kişinin çalışma izninin çıkarılabilmesi için işverenin ya da işverenin yetki verdiği danışmanlık firmasının aracılık yapması gerekmektedir. Çalışma izni başvurusu Türkiye içinden ve Türkiye dışından olmak üzere iki şekilde yapılabilir. Yurt içi ve yurt dışından nasıl çalışma izni başvurusu yapılacağını bütün ayrıntılarıyla anlatmaya çalıştık. Öncelikle Türkiye’de ikamet edenlerin nasıl çalışma izni alabileceğiniz anlatalım:

Türkiye’de Geçici Olarak İkamet Eden Yabancılara Çalışma İzni Nasıl Alınır?
En az 6 aylık süreyle Türkiye’de oturma izni bulunan (eğitim amaçlı ikamet izni sayılmamaktadır) yabancılar için çalışma izni başvurusu kolayca yapılabilir. Geçici olarak Türkiye’de oturma izni bulunan kişinin çalışma izni alabilmesi için; işvereniyle beraber aşağıdaki işlemleri yapması gerekir:
- En az 6 aylık süreyle Türkiye’de oturma izni bulunan yabancı uyruklu kişi işveren ile sözleşme imzalamalıdır.
- İşveren, www.turkiye.gov.tr üzerinden yabancı uyruklu çalışanın bilgilerini sisteme girmelidir.
- Başvurunun çıktısının gerekli bölümlerine işveren ve işçi imza atmalıdır.
- Bu şekilde hazırlanan belgelerin en geç 6 iş günü içinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bankanlığı’na ulaştırılması gerekir.
- Çalışma izni onaylanınca, ikamet ve çalışma izni harç ödemeleri işveren tarafından ilgili hesaplara yapılır.
- Yukarıdaki işlemler tamamlandıktan sonra hem yabancı uyruklu işçi hem de işveren açısından hukuki bir problem kalmamaktadır.
Yukarıda Türkiye içinden ÇSGB çalışma izni başvurusu sürecinin nasıl ilerlediğini anlattık. Peki, Türkiye dışından ÇSGB çalışma izni başvurusu nasıl yapılır?

Türkiye dışından çalışma izni başvurusu nasıl yapılır?
Türkiye dışında ikamet eden yabancı uyruklular, Türkiye’deki bir işletmede çalışmak isterlerse aşağıdaki işlemleri işverenlerle birlikte yapmaları gerekmektedir:
- Türkiye’de faaliyet gösteren bir işverenle sözleşme imzalayın,
- Bulunduğunuz ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti temsilciliğine gidin,
- Temsilcilikten alacağınız 10 haneli başvuru numarasını işverene iletin,
- İşveren www.turkiye.gov.tr başvurunuza ait bilgileri sisteme girmelidir,
- Başvuru tamamlanınca çıktısı alınan belgeleri işverenle birlikte imzalayın,
- Hazırlanan belgeler en geç 10 iş günü içinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na ulaştırılmalıdır.
- Başvurunuz onaylanırsa; ikamet, çalışma ve vize harcı ödemelerini bulunduğunuz ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti Dış Temsilciliklerine yapın,
- Türkiye’ye giriş tarihinizi takip eden 30 iş günü içinde, sosyal güvenlik ve sigorta girişinin en az Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na beyan edilmiş ücret üzerinden yapılması zorunludur. Aksi durumlarda yapılan bütün işlemler tekrar yapmanız gerekecektir.
merhaba, bu yazının içine ücreti karşılığında kendi sitemize link alabilir miyiz?