Kentsel dönüşüm kredileri, afet riski olan yapıların yıkılıp tekrar inşa edilmesini finanse eden kredilerdir. ‘‘6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun’’ kapsamına göre bankalar kentsel dönüşün kredisi verebiliyorlar. Bu yazımızda Vakıfbank Kentsel Dönüşüm Kredisi hakkında sizlere bilgiler verdik. Vakıfbank kentsel dönüşüm kredisi özellikleri nelerdir, kentsel dönüşüm kredisi için devlet faiz desteği ne kadar, Vakıfbank kentsel dönüşüm kredisinden kimler yararlanabilir, kentsel dönüşüm kredisi faiz oranları ve ek masraflar nelerdir? Soruların cevapları için yazımıza göz atın.
İçindekiler
Vakıfbank kentsel dönüşüm kredisinden kimler yararlanabilir?
Kentsel dönüşüm kredisinden kimler yararlanabilir? Bu soruyu cevaplamadan önce riskli alan ve riskli yapı kavramlarını açıklayalım.
Riskli alan: zemin durumu veya zemin üstündeki yapılar nedeniyle can ve mal kaybına yola açabilme riski olan ve tespiti Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın teklifi ile Bakanlar Kurulu kanalıyla kararlaştırılan bölge veya alandır.
Riskli yapı: Yıkılma ya da ağır hasar görme riski olan, riskli alan içerisinde ya da dışında yer alan yapılardır.
Kentsel dönüşüm kredisinden:
- Evlerini tekrar inşa ettirmek isteyen bütün hak sahipleri,
- Riskli yapılarda en az 1 sene ikamet etmiş kiracı ya da sınırlı ayni hak sahipleri,
- Evi riskli yapı kapsamında olan ve başka bir ev almak isteyen mal sahipleri kentsel dönüşüm kredisinden faydalanabilir.
Vakıfbank kentsel dönüşüm kredisi özellikleri nelerdir?
Bu kredi, Çevre ve şehircilik Bakanlığı faiz destekli kentsel dönüşüm kredisi kapsamındadır. Vakıfbank’ın verdiği bu kredinin özelliklerini sıralayalım:
- Tek bağımsız bölüm için en fazla 125.000 TL tutarında faiz destekli kredi alabilirsiniz.
- Eğer birden çok bağımsız bölüm sahibi iseniz alabileceğiniz faiz destekli kredi 625.000 TL’yi aşamıyor. Her bağımsız bölüm için maksimum 125.000 TL verilebiliyor.
- Hak sahiplerine konutlar için 10 yıla kadar, iş yerleri için 7 yıla kadar vade yapılıyor.
- Vakıfbank, ‘‘Kentsel dönüşüm konut yapım kredisi’’ ve ‘‘Kentsel dönüşüm bitmiş konut kredisi’’ olarak iki tür kredi veriyor.
- Kentsel dönüşüm konut yapım kredisi ve kentsel dönüşüm bitmiş konut kredisi için aylık faiz oranı %1,06’dır.
- ‘‘Kentsel dönüşüm konut yapım kredisi aldıysanız’’ 24 ay boyunca borcunuzun sadece faizini ödemeyi tercih edebilirsiniz.
- ‘‘Kentsel dönüşüm bitmiş konut kredisi’’ aldıysanız 12 ay boyunca borcunuzun sadece faizini ödemeyi tercih edebilirsiniz.
- Kentsel dönüşüm konut yapım kredisi için kredi tutarının %0,5’i kadar kredi tahsis ücreti alınıyor. Bu kredide ekspertiz ücreti yok.
- Kentsel dönüşüm bitmiş konut kredisi için kredi tahsis ücretine ek olarak ekspertiz ücreti de alınıyor.
- Vakıfbank kentsel dönüşüm kredisi için devlet faiz desteği veriyor.
- Standart evler için yıllık %4 kentsel dönüşüm faiz desteği,
- B sınıfı enerji verimliliği sertifikası olan konutlar için %4,5 kentsel dönüşüm faiz desteği,
- A sınıfı enerji verimliliği sertifikası olan konutlar için %5 kentsel dönüşüm faiz desteği veriliyor.
- Kentsel dönüşüm bakanlık desteğinden bu kapsamdaki iş yerleri de faydalanabiliyor. Standart bireysel iş yerlerine yıllık %3 oranında kentsel dönüşüm bakanlık desteği,
- B sınıfı enerji verimliliği sertifikası olan iş yerlerine %3,5 kentsel dönüşüm bakanlık desteği,
- A sınıfı enerji verimliliği sertifikası olan iş yerlerine %4 kentsel dönüşüm bakanlık desteği veriliyor.