Mikro kredi , fakir insanları özellikle de geleneksel bankacılık sistemi tarafından kapsanmayan, kadınları korumayı amaç edinen ve onların iş hayatına girmelerine yardımcı olmayı amaçlayan bir proje olma özeliği taşır.
Mikro Kredi Projesi ile şahıslara kendi işlerini kurmada mikro ölçekli sermaye yardımlarında bulunulmaktadır. Mikro kredi projesi kapsamında verilen krediler bir defaya mahsus krediler olmamakla beraber mikro ölçekten başlayıp makro boyutlara varıncaya kadar sürdürülebilecek bir süreci ifade etmektedir.
Mikro kredi için kişisel başvuru da yapılabiliyor ancak kişisel başvurularda onay alabilmek için işini büyütmek için başvuran kadınların projeleri değerlendiriliyor. Krediyi kullanan şahıs işi yaparken kullandığı krediyi haftalık olarak ödüyor. Bu ödeme ise kredi’ye veren ofisin evlerine ziyarete gelmesi ile yapılıyor. Haftalık kredi ödemesi aldığı krediye göre 12,5 liradan başlamaktadır. Mikro kredi‘de yüzde onluk bir hizmet bedeli ücreti vardır. Bu ödemede 50 le 75 tl arasında değişmektedir ve bu ödemede taksitlere eklenerek alınmaktadır.
Mikro kredi almak için öncelikle bölgenizde mikro kredi ofisi olması gerekmektedir. Bu ofisler genelde şehirde gelir düzeyi en düşük olan bölgelerden seçilmekte ve orada ikamet etme şartınız aranmaktadır. Mikro kredi veren merkezlere kadınlar grup halinde başvurup birbirlerine kefil olabilmektedir. Başvuranlar öncelikle eğitime tabi tutulur. Bu eğitimden sonra şahıslara 500 ile 750 TL arası bir ücret ödenmektedir. Başvuru yapanların maddi durumları ve yapmak istedikleri iş detaylı bir şekilde Mikro kredi birimleri tarafından incelenmektedir. Bu inceleme sonrasında başvuru yapan kişinin eğitim durumu göz önüne alınmamaktadır.
Mikro kredi, birbirlerini tanıyan ve grup baskısının oluşabileceği 5 ile 8 kişilik gruplara, grup içindeki kişilere ayrı ayrı verildiği bir sistemdir. Ortak sorumluluk sistemi sayesinde, bu şahıslar birbirlerinin garantörü olmaktadırlar. Şahsın toplumdaki itibarı ve iş yapma fikri en büyük teminat olarak kabul edilmektedir. En fazla şahıs başı 1000 dolar karşılığı kullandırılan krediler bir yıl süreli olarak verilmektedir. Kredi geri ödemesi, haftalık eşit taksitlerle yapılmakta olup ve daha sonraki kredi kullandırımları eskilerinin sorunsuz olarak ödenmesine bağlı olarak bulunmaktadır.
Teminata dayalı klasik bankacılık anlayışının tam tersi bir uygulamayla teminatsız kredi veren bir kurum ve kuruluştur. Hedef kitlesi özellikle yoksul kadınlar olup Kurucusu Bangladeşli Muhammed Yunus, bu projesi nedeniyle 2006 yılında Nobel Barış Ödülü’ne layık görülmüştür. 24 Mart 2008 tarihli Time dergisinin kapağında, ”Dünyayı değiştiren 10 fikirden biri” olarak tanımlanan bu uygulama, Yunus’a ABD Başkanı Barack Obama tarafından verilen Özgürlük Madalyası’nı da kazandırmıştır.
Tıpkı gıda gibi, kredi de bir insan hakkıdır. Her yoksul insan kesimine sorumluluk yükleme ve insanlık onurunu geri kazandırma güvencesi verilebilmelidir.