Bankalardan kredi almak isteyen herkes için kredi notu çok önemlidir. Çünkü bankalar kredi verecekleri kişilerin ilk olarak kredi notuna bakıyorlar. Kredi notunuz düşükse bankalar kredi başvurularınıza olumsuz dönüş yapıyorlar. Ülkemizde faaliyet gösteren 9 bankanın ortak yatırımı olan Findeks kredi derecelendirme kurumu üzerinden kredi notunuzu öğrenebilirsiniz. Kredi notunuz 0 ile 699 puan arasında hesaplanmış ise kırmızı kredi puanı aralığındasınız demektir. Kırmızı kredi puanı olanlar bankalardan kredi alamazlar çünkü kırmızı kredi puanını bankalar çok riskli grup olarak değerlendirir. Yazımızda kredi notu yükseltme ile ilgili size bilgiler vereceğiz. Kredi notu nasıl yükseltilir, Kredilerim yasal takibe düşerse ne yapmalıyım, kredim yasal takipten çıktıktan sonra kredi notumu yükseltmek için ne yapmalıyım? Sorularının cevabını yazımızda bulabilirsiniz.
İçindekiler
Kredi notu nasıl yükseltilir?
Kredi notunuz kırmızı grupta veya sarı grubun alt seviyelerinde ise bankalardan kredi almanız çok zordur. Peki, kredi notu nasıl yükseltilir?
Kredi notu yükseltme yöntemlerini sıralayalım:
- Mevcut kredi borçlarınızı ödemekte zorlanıyorsanız bu borçlarınızı yapılandırın. Ödemeleriniz aksadığı için bu kredi notunuzu olumsuz etkiliyor. Borç yapılandırması sonucu kredi notunuzda bir düzelme olacaktır.
- Aylık kredi ödemeleriniz bütçenizi aşıyorsa, kredi borçlarınız için vade uzatma talebinde bulunabilirsiniz. Bu sayede aylık bütçenizi geçmeyecek şekilde borçlarınızı ödemeye devam edeceksiniz. Bu işlem kredi notunuza olumlu etki edecektir.
- Birden fazla kredi ödemeniz varsa ve bu kredi borcu taksitlerini ödemede güçlük çekiyorsanız borçlarınızı tek çatı altında toplayın. Bu sayede borçlarınızı tek bir kredide toplamış olup aylık bütçenize göre ödemelerinizi ayarlayabilirsiniz. Düzenli ödeme yaptıkça kredi notunuz yükselecektir.
- Bankalar size yeterli kredi limiti sağlamıyorsa ipotek gösterme yöntemini kullanabilirsiniz. Elinizde ipotek gösterecek bir malınız var ise bu malı ipotek göstererek kredi limitinizi yükseltebilirsiniz. Bankalar gayrimenkul ipoteği için malın değerinin %80’ine kadar kredi limiti verebiliyor. Bu durumu kullanarak bankalardan borç birleştirme kredisi çekebilirsiniz. Bu sayede borçlarınızı birleştirerek ödemelerinize devam edebilirsiniz. Ödemeleriniz düzene girdiği taktirde kredi notunuz da yükselecektir.
- Tüm ödemelerinizi aksatmadan yapmanız gerekiyor. Gecikmeler kredi notunuzu düşürür. Ödemelerde istikrar sağladığınızda kredi notunuza olumlu etki edecektir.
Kredilerim Yasal takibe düşerse ne yapmalıyım?
Kredileriniz yasal takibe düştüyse kredi notunuzun yükselmesi mümkün değildir. Bu durumda yasal takipteki borçlarınızı ödemeniz gerekir. Bunun çaresi kredi aldığınız bankalarla anlaşıp borcunuzu yapılandırmaktır. Bu yapılandırmalarda pazarlık yaparak en avantajlı ödeme seçeneğini zorlayın. Bankalar da sizinle anlaşmak isteyecektir çünkü ödeme yapmanız bankaların da çıkarınadır. Hatta krediniz yasal takibe henüz takılmadıysa bankalarla anlaşıp vade uzatma gibi konularda anlaşın. Bu sayede takibe düşmeden borcunuzu yapılandırmış olursunuz.
Kredim yasal takipten çıktıktan sonra kredi notumu yükseltmek için ne yapmalıyım?
Kredinizi yasal takipten kurtarıp borçlarınızı ödeseniz de kredi notunuz yine düşük olacaktır. Bankalar sizi riskli grupta göreceğinden de kredi vermeye yanaşmayacaklardır. Kredi notunuzu tekrar yükseltmek için borçlarınızı bitirmeniz yetmez, bankalarla yeniden aktif olarak çalışmaya başlamanız gerekiyor. Bu işlem için yapılabilecek şeyleri sıralayalım:
- Yasal takipten kurtardığınız kredinizi ödedikten sonra bir kredi kartı edinin. Kredi notunuz düşük olduğu için çoğu banka bu talebi geri çevirecektir. Bunun çaresi de maaşınızı aldığınız bankadan kredi kartı talep etmenizdir. Eğer bu yöntem de başarısız olursa, hesabınızda kredi kartının limiti miktarında para olduğu taktirde bankaların bir kısmı size kredi kartı verebiliyor. Bu imkanı sağlayan bankalara başvurabilirsiniz. Sonuç olarak, alacağınız bir kredi kartı kredi notunuzu yükseltecektir.
- Yazdığımız diğer yöntemler kadar etkili olmasa da otomatik ödeme talimatı verebilirsiniz. Bu sayede bankalarla olan aktif çalışmalarınız artmış olacak ve bankalarla daha sağlam iletişim kurabileceksiniz.
Bu yazımızda ‘‘kredi notu yükseltme, kredilerim yasal takibe düşerse ne yapmalıyım, Kredim yasal takipten çıktıktan sonra kredi notumu yükseltmek için ne yapmalıyım’’, gibi konularda size bilgiler vermeye çalıştık. Kredi notu hakkında daha fazla bilgi için diğer yazılarımıza göz atabilirsiniz.