Anasayfa / Kartlar / Kredi Kartı Borcu Faizlerinde Merkez Bankası İndirimi
Kredi Kartı Borcu Faizlerinde Merkez Bankası İndirimi
Kredi Kartı Borcu Faizlerinde Merkez Bankası İndirimi

Kredi Kartı Borcu Faizlerinde Merkez Bankası İndirimi


Kredi kartı borcu faizlerinde indirim yapıldı. Peki, akdi faiz ve gecikme faizi nedir? Bu faizlere ne kadar indirim yapıldı? Kredi kartı borcu faiz indirimi ne zaman yürürlüğe girecek?

Günümüzde kredi kartı borçları milyonlarca vatandaşın belini büküyor.  İstatistiki olarak vereceğimiz şu bilgi durumun ciddiyetini yeterince açıklıyor. Türkiye’nin nüfusu 79 milyon ve Türkiye’de hali hazırda kullanılan kredi kartı sayısı tamı tamına 57 milyon…


Vatandaşlar artık kredi kartlarını kapattırmaya başladılar. Borcu olanların büyük çoğunluğu ise borçlarının ancak asgari tutarını ödeyip borçlarını ertelemekle yetiniyorlar. Ancak ana borca yüklenen faizlerle birlikte borç her ay artarak devam ediyor.

Durum böyle olunca vatandaş alışverişlerini kısıtlıyor. Bu da esnafı, üreticiyi kısaca ekonomiyi olumsuz etkiliyor. Ayrıca yakın zamanda BDDK’nın yayınladığı kredi kartı borçları yapılandırma yönetmeliği de bu indirimin gelmesinde etkili diyebiliriz. Çünkü borç yapılandırma kapsamında bankalar vatandaşlara zorluk çıkararak borç yapılandırmalarını yüksek faizlerle yapmaya başladılar. Bu sebeplere dayanarak T.C. Merkez bankası duruma el koyarak kredi kartı borcu faizlerini az da olsa düşürdü. Bu indirimler Ocak 2017’den itibaren yürürlüğe girecek.


Peki, kredi kartı borcu faizlerinde ne kadar indirim yapılacak? Gecikme faizi ve akdi faiz nedir? Kredi kartı borcu faizi indirimi kararı ne zaman yürürlüğe girecek?

Öncelikle akdi faiz ve gecikme faizi kavramlarını açıklayalım. bu kavramları açıkladığımızda indirimin konusunu daha rahat kavrayabileceksiniz.

Bildiğiniz üzere kredi kartı borcunun asgari tutarı vardır. Borcumuzun tamamını ödeyemesek de de en azından asgarisini ödemeye çalışırız. İşte borcumuzun en az asgari tutarını ödersek kalan borca bankalar akdi faiz uygularlar. Yani bankayla anlaştığınız faiz oranıdır bu.

Fakat borcun asgari tutarından daha azını öderseniz bu sefer geriye kalan borcunuz için gecikme faizi uygulanır. Peki, T.C. Merkez Bankası bu faizlerde ne kadar indirime gitti?

Merkez Bankası kredi kartı borçlarına uygulanacak aylık azami akdi faiz oranını %2,02’den %1,84’e düşürecek. %0,18’lik bir indirime gidiliyor. Ocak 2017’den itibaren akdi faizler oranı aylık %1,84’ü geçemeyecek. Ancak %1,84 oranı kredi kartlarındaki TL için geçerli. Döviz için Merkez Bankasının belirlediği oran %1,47 olarak belirtilmiş.

Gecikme faizleri ise, aylık azami olarak, TL için %2,34 ve döviz için %1,97 olarak belirlendi. Bankalar Merkez Bankası’nın belirlediği bu oranların üstünde faiz talep edemeyecek.

Pek, %0.18’lik indirim vatandaş için ne kadar verimli olacak?

Yukarda da belirttiğimiz gibi aylık gecikme faizi %2,02’den %1,84’e düştü. Peki, bu indirim vatandaşın cebinde ne kadar para kalmasını sağlayacak. Hemen bir örnekle açıklayalım:

Bir tüketicinin bir aylık kredi kartı harcaması 1300 TL olsun. Bu borcun aylık asgari ödemesi 300 TL olsun. Tüketici borcunun asgari tutarını yani 300 TL’sini ödesin. Geriye 1000 TL borcu kaldı. İşte bu 1000 TL üzerinden akdi faiz hesaplanmaktadır. Eski akdi faiz oranı en fazla %2,02 idi ve yeni oran %1,84 oldu. Aradaki kredi kartı borcu faiz indirimi %0,18 olarak hesaplanıyor. Yani bu kredi kartı borcu faizi indirimiyle vatandaşın cebine borcu olan 1000 TL’nin %0,18’i kadar para kalacak. Bu miktar 1,8 TL’ye denk oluyor.

Aslında bu indirim vatandaşlar tarafından memnuniyetle karşılanmadı. Kamuoyu bu indirimi yetersiz görüyor. Gerçekten de vatandaşlar için çok bir kazanç görünmüyor. Ancak bu hamle, devletin bankaları dizginlemesi açısından olumlu olarak algılanabilir.

 


Kaçırma!

2019 Yılı Asgari Kredi Kartı Borcu Ödeme Oranları Değişti.

2019 Yılı Asgari Kredi Kartı Borcu Ödeme Oranları Değişti.

Hemen hemen herkesin gerek nakit sıkıntısında gerekse taksitlendirmede kullandığı kredi kartları, hayatımızın vazgeçilmezleri arasında girmiştir. …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir