Anasayfa / Krediler / Kredi Borcu Olan Kişi Ölürse Ne Olur?
Kredi Borcu Olan Kisi olurse Ne Olur
Kredi Borcu Olan Kisi olurse Ne Olur

Kredi Borcu Olan Kişi Ölürse Ne Olur?


Nakit ihtiyacı sonucu insanlar banka kredilerini çok sık kullanmaya başladılar. İhtiyaç kredisi, konut kredisi, taşıt kredisi gibi birçok kredi kullanılıyor. Kredi kullanımı bu kadar çok olunca uygulamadaki bazı durumlar insanların aklında soru işareti oluyor. Bu soru işaretlerinden biri de ‘‘Kredi borcu olan kişi ölürse ne olur?’’  durumudur. Yazımızda ‘‘Kredi borcu olan kişi ölürse ne olur?’’ sorusunu yanıtlamaya çalıştık.

Kredi borcu olan kişi ölürse ne olur?


Bu soruyu daha net yanıtlamak için kredi alma koşullarını hatırlamamız isabetli olacaktır. Bankalar kredi vermek için bazı şartları sağlamanızı isterler. Kredi notu, düzenli gelir, bazı durumlarda kefil veya ipotek gösterebileceğiniz bir mal, hayat sigortası gibi şartlarla karşılaşırız. Bu şartlar aslında ‘‘Kredi borcu olan kişi ölürse ne olur?’’ sorusunun cevabı hakkında bize ipucu veriyor. Hemen açıklayalım:

Kredi başvurusu yaparken banka size hayat sigortası yapma şartı koşar. Bu şartın sebebi kredi çeken şahsın başına kredi borcunu ödemesini engelleyecek bir durum gelmesi ihtimaline karşı tedbirdir.  Yani kredi çeken kişi vefat ederse kalan kredi borcunu bankalar sigorta şirketinden tahsil ediyor. Ayrıca vefat eden kişinin yakınları, ölen kişinin o güne kadar ödediği taksitleri de geri alabiliyor. Bu durumu bir örnekle açıklayalım: 48 ay vade ile taşıt kredisi çektiniz. 24 ay borcunuzu ödediniz. Sonra bir kaza sonucu vefat ettiniz. Bu durumda yakınlarınız ödediğiniz 24 aylık kredi borcunu geri alabilir. Ödenmeyen kredi borcunuz da silinir. Zira bu borcu sigorta şirketi bankaya öder.


Hayat sigortası haricinde bazı durumlar da olabiliyor. Kredi çekerken bankalarla yaptığınız anlaşmalar bu duruma etki eder. Örneğin kredi için kefil istenmişse siz öldükten sonra borcunuz kefilinizden tahsil edilebilir. Bir başka durumda ise kredi borcuna karşılık ipotek gösterdiğiniz mallara vefat edişinizin ardından kredi borcunuzun olduğu banka tarafından el koyulabilir. Tabi bu verdiğimiz örnekler sizin bankadan kredi çekerken yaptığınız anlaşmalara göre değişiklik gösterebilir.

Kredi alırken yapılan zorunlu hayat sigortası hem kredi alanı hem de kredi vereni koruması açısından önemlidir.


Kaçırma!

Bireysel Temel İhtiyaç Destek Kredisi Corona Virüs Kredisi

Bireysel Temel İhtiyaç Destek Kredisi Nasıl Başvurulur?

İçindekiler1 BİREYSEL TEMEL İHTİYAÇ DESTEK KREDİSİ NEDİR?1.1 TEMEL İHTİYAÇ DESTEK KREDİSİ ŞARTLARI NELERDİR?1.2 BİREYSEL TEMEL …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir