Yazımızda KOSGEB girişimcilik kredisi almak için hangi süreçlerden geçmek gerektiğini anlatmaya çalıştık. ‘‘KOSGEB girişimci hibesi nedir, nasıl alınır, devlet ne kadar kredi ve hibe desteği veriyor, girişimcilik belgesi nasıl ve nereden alınır, girişimcilik belgesi alındıktan sonra hangi yollar izlenir?’’ gibi birçok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.
İçindekiler
KOSGEB girişimcilik kredisi nasıl alınır?
Öğrenciyken kendi işinin patronu olmak için hayaller kurduysanız, asgari ücretle çalışırken kendi işini kurup patron olmak istiyorsanız veya evde oturmak yerine üreten bir kadın olmak istiyorsanız KOSGEB girişim kredilerinden faydalanabilir 50.000 geri ödemesiz 100.000’e kadar da 0 faizle kredi alabilirsiniz.
Peki, KOSGEB girişim kredisi almak için hangi yolları izlemeliyiz?
KOSGEB’den hibe ve kredi alabilmek için girişimcilik belgenizin olması gerekmekteydi. 1 Şubat 2017 tarihinden itibaren bu girişimcilik belgesi alma zorunluluğu kaldırılmıştır. Girişimcilik belgesini almak için ilk olarak bağlı bulunduğunuz İŞKUR’a kimliğinizle giderek kendinize dosya açtırmanız gerekmektedir. Daha sonra açılan eğitimleri takip ederek ücretsiz başvuruda bulunabilirsiniz (eğitimleri alabileceğiniz yerler; KOSGEB ile çalışmaları bulunan belediyeler, İŞKUR, üniversiteler, meslek odaları).
Girişimcilik sertifikası nasıl alınır?
Girişimci sertifikası almak için başvuruda bulunduktan sonra mülakata gireceksiniz bu mülakat sırasında girişimde bulunacağınız işi ne kadar zamanda yapacağınızı, ne kadar sermayeye ihtiyaç duyduğunuzu, kaç kişi çalıştırmayı düşündüğünüzü, ne kadar sermayenizin olduğu kısacası iş planınız konusunda mülakat yapan kişiye bilgi vermek durumundasınız. Mülakatınız birkaç gün içinde sonuçlanacaktır.
Mülakat sonucunuz olumlu ise KOSGEB girişim kredisi alabilmek için girişimcilik belgesini almaya hak kazanırsınız. Bu eğitimler toplamda 32 saat sürmektedir (eğitim süreleri eğitimi düzenleyen kuruma göre değişiklik gösterebilir; İŞKUR 9 gün ve günde 4 saat eğitim veriyor. Ayrıca bir gün devamsızlık hakkınız var. Belediyeler 4 gün ve günde 8 saat gibi bir eğitim süresi verebiliyor.)
Girişimcilik kursu mülakatı olumsuz sonuçlanırsa ne yapabilirim?
İlk seferde KOSGEB girişimcilik kredisi başvurunuz onaylanmazsa üzülmeyin, unutmayın ki girişimcilik yılmadan usanmadan denemekten geçmektedir. Yeniden açılan başka bir eğitime ücretsiz başvuru yapabilirsiniz.
Girişimcilik belgemi aldıktan sonra ne yapmam gerekiyor?
Girişimcilik belgesini aldıktan sonra iş planınızla birlikte KOSGEB’e başvuruda bulunacak, KOSGEB bu iş planını değerlendirip size geri bildirimde bulunacaktır.( bu geri bildirim hibe krediniz onaylandı diye olabilir veya hibe krediniz onaylanmadı iş planınızdaki eksiklikleri düzeltin diye olabilir)
Alınan girişimcilik belgesi ile girişimi yapacağınız yer aynı olmak zorunda değildir ( Örneğin Ankara’dan aldığın girişimcilik belgesi ile Sakarya da iş kurabilirsin)
KOSGEB projenizi onaylar ise son olarak KOSGEB’in internet sitesi üzerinden veri tabanına kayıt olmanız gerekmektedir.
KOSGEB’in verdiği hibeler
KOSGEB’in size hibe yapması için sizin de bir miktar paranızın olması gerekiyor. Şöyle ki:
Erkek girişimcilere işletme kurma giderleri, makine ve teçhizat giderleri, genel işletme giderleri için yapılan harcamanın %60’ını hibe olarak destekliyor.
Kadın girişimcilere, gazilere, engellilere ve birinci derece şehit yakınlarına ise yapılan harcamanın %80’ini hibe olarak veriyor.
Örneğin bir erkek girişimci 48.000 TL hibe alabilmek için önce kendi cebinden 80.000 TL harcama yapmak zorunda. 80.000 TL’nin %60’ını KOSGEB hibe olarak veriyor. Verilen hibe 50.000 TL’yi geçemiyor.
İşletme kuruluş giderleri için 2000 TL,
İşletme kurma aşamasında makine ve teçhizata 18.000 TL,
Genel işletme giderleri için de 30000 TL olmak üzere 50000 TL geri ödemesiz yani hibe, 100000 TL’ye 0 faizle geri ödemeli kredi vermektedir.
Kuracağınız işi kendinize özgü, ölçülü, mevcut durumları gözeterek gerçekçi ve zamanında hareket ederek kurmalısınız.
ben kendi cebimdeki parayla bir iş kuruyorum yani devlet bana param olmazsa yardım etmiyor yani