Kıdem tazminatı konusunda insanlar birçok sorunun cevabını merak ediyor. Bu yazımızda size kıdem tazminatı hakkında bilgiler vereceğiz. Kıdem tazminatı nedir? Kimler kıdem tazminatı alabilir? Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır? Soruların cevabı yazımızda…
İçindekiler
Kıdem tazminatı nedir? Kimler kıdem tazminatı alabilir?
Bir iş yerinde ya da bir işverene bağlı birden çok iş yerinde belli bir süre çalışıp işten çıkarıldıktan sonra, işverenin size ödediği paraya kıdem tazminatı deniyor. Kıdem tazminatı alabilmek için bir iş yerinde veya bir işverenin yanında en az 1 yıl çalışmış olmanız gerekiyor. Peki, kimler kıdem tazminatı alabilir:
- Bir iş yerinde çalışan kişi, haklı nedenlerden dolayı iş sözleşmesini feshederse kıdem tazminatı alabilir.
- İşveren işçinin iş sözleşmesini haksız sebeplerle feshederse işçi kıdem tazminatı alabilir.
- İşçi kanunda belirlenen sebeplerle istifa ettiğinde kıdem tazminatı alabilir.
- İşçi askere gitmek için başvuruda bulunursa ve askerlik başvuru kağıdını işverene ibraz ederse kıdem tazminatı alabilir.
- Kadın işçilerin evlendikleri günden itibaren 1 yıl içinde iş sözleşmelerini feshetme hakları vardır. Bu şekilde işverenden kıdem tazminatlarını da alabilirler.
- İşçi keyfi olarak işinden istifa ederse kıdem tazminatı alamaz. Ancak; işçinin iş sözleşmesi askerlik görevini, emeklilik hakkını elde etmeyi, sağlı problemleri sebebiyle işini yapamaması gibi durumları etkiliyorsa ve işçi bunları belgeleyebilirse, istifa halinde kıdem tazminatı alabilir.
Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır?
Kıdem tazminatı, işçinin çalışma şekline göre zamana bağlı ya da parça başı ücret şeklinde hesaplanabilir. Zamana bağlı kıdem tazminatı şu şekilde yapılır:
- İşçinin alacağı kıdem tazminatı hesabı için, işçinin kaç yıl çalıştığına bakılır. İşçinin çalıştığı son aya ait brüt ücreti ile çalıştığı toplam ay sayısı çarpılır. Artan günler var ise günlük brüt ücret hesaplanarak artan gün sayısı ile çarpılıp kıdem tazminatına eklenir.
Götürü ve parça başı ücrete göre kıdem tazminatı hesabı şöyle yapılır:
- Bu hesap için de son brüt ücret bulunur ama biraz farklıdır. İşçinin son 1 yıl içinde aldığı ücretler toplanıp 12’ye bölünür. Bu şekilde son brüt ücret hesaplanmış olur. Bu miktar üzerinden de günlük brüt ücret bulunur. Ancak işçi son bir yıl için zam aldıysa zam yapılan tarih ile işi bırakma tarihi arasındaki brüt ücret toplanıp bu zaman aralığında işçinin fiilen çalıştığı güne bölünür. Bu şekilde de günlük brüt ücret bulunmuş olur.
Sorularınızı yorum kısmına yazabilirsiniz.