Iban; ‘‘International Bank Account Number’’ yani ‘‘Uluslararası Banka Hesap Numarası’’ anlamına geliyor. Bankacılıkta İban kullanma amacı; ülkeler arası yapılan para transferlerinin güvenirliğini arttırmak, para transferi maliyetlerini düşürmek, transfer hatalarını ve gecikmelerini önlemektir. Ayrıca iban ile yapılan transferler daha hızlı gerçekleşmektedir.
Ülkemizde de milyonlarca insan iban kullanarak para transferi gibi işlemler yapıyor. Yazımızda ‘‘her kartta iban numarası var mıdır, iban nasıl öğrenilir, banka kartlarının üzerinde iban yazar mı, iban kartın neresinde yazar, iban sorgulama nasıl yapılır?’’ gibi soruların cevaplarını vereceğiz.
Her kartta iban numarası var mıdır? Banka kartlarının üzerinde iban yazar mı?
Tüm banka hesaplarına tanımlı bir iban bulunur. Kredi kartlarında da iban bulunur. Çünkü kredi kartı almak için sizden banka hesabı açmanız istenir. Bazı kartların üzerinde iban yazar, bazılarında ise yoktur. Peki, iban kartın neresinde yazar?
Iban 26 haneli bir numaradır ve genelde kartların arka yüzlerinde TR 1111 2222 3333 4444 5555 6666 şeklinde yazar. Ibanda ilk iki hane yani TR ülke kodudur. Sonra gelen iki haneli sayı kontrol kodudur. Sonra gelen beş hane ise banka kodudur. Sonraki tek hane rezerv alan kodudur. Geriye kalan 16 haneli kod ise hesap numaranızdır.
Iban nasıl öğrenilir? Iban sorgulama nasıl yapılır?
Kartınızın üzerinde iban yoksa başka yollardan bu numarayı öğrenebilirsiniz. Kartınızı bankamatiğe takarak iban bilgilerine ulaşabilirsiniz. Bunun dışında bankaların mobil şubelerini ya da internet şubelerini kullanıyorsanız yine iban ve diğer müşteri bilgilerine ulaşabilirsiniz. Müşterisi olduğunuz bankanın müşteri hizmetlerini arayarak da bu bilgilere ulaşmanız mümkündür. Bankaların internet siteleri üzerinden şubenizi ve hesap numaranızı girerek de iban bilgilerinize ulaşabilirsiniz.