İçindekiler
ENFLASYONA ENDEKSLİ VADELİ HESAP NEDİR?
Ülkemizde yatırım denince aklımıza bir çok farklı yatırım aracı gelmektedir. Altın , Borsa ,Hisse Senedi , Devlet Tahvili , Repo, FOREX , Yatırım Fonu diğer adıyla Likit Fon , Dövize Yatırım , Swap , Forward ve Vadeli Mevduat hesabı. Birikimi olanlar riskli , az riskli yada risksiz seçenekleri olan bu yatırım araçlarına yönelerek daha fazla getiri sağlamak isterler . Her kesimden insana hitap edecek şekilde çeşitliliği olan bu yatırım araçları içinde ülkemizde en çok tercih edilenlerden birisi de Mevduat Hesaplarıdır .
Mevduat hesapları önceden belirlenen bir vade ve faiz oranı ile bağlanan, vade sonunda ise anapara üzerinden hesaplanan faiz ve vadeye göre faiz getirisi veren yatırım ürünüdür. Türk Lirası yada Döviz cinsinden açılacak olan vadeli mevduat hesapları en garantili yatırım araçlarından biridir. Çünkü yatırılan para olan anaparadan bir kayıp yaşanmaz .
Ülkemizde döviz kurlarında yaşanan aşağı ve yukarı yönlü hareketlilik ve altın gibi yatırım araçlarındaki dalgalanmalardan dolayı birikimi olanlar mevduat ürünlerine daha fazla yönelmiştir. Bankalar ise vadeli mevduat ürünleri için yeni ürünler ve kampanyalar çıkarmaya başlamıştır. Şu an için sadece kamu bankaları olan ZİRAAT BANKASI , VAKIFBANK ve HALKBANK ve birkaç özel banka tarafından piyasa sunulan yeni mevduat ürünü ENFLASYONA ENDEKSLİ KAZANDIRAN VADELİ HESAP ürünüdür. Enflasyona endeksli kazandıran hesap bir vadeli mevduat kampanyası olup , vadeli hesap açmak isteyen müşterilere enflasyondan etkilenmeden garantili yüksek getiri sağlama imkanı sunar. Ayrıca da ileriye dönük enflasyon koruması sağlar.
Peki bu enflasyona endeksli vadeli hesap tam olarak nedir? Şartları var mıdır , kimleri kapsamaktadır . Bu yazımızda enflasyona endeksli kazandıran mevduat hesapları hakkında detaylı tüm bilgiye ulaşabilirsiniz.
- Enflasyona endeksli vadeli hesap ürünü vadesi 92 -370 gün aralığında açılabilmektedir. Vadeli hesap açılışında müşterilere sabit getirili Mevduat faiz oranı ve ilave faiz oranı taahhüt edilir.
- Sabit faiz oranı ve ilave faiz oranı açılacak mevduatın tutarına ve vade süresine göre değişmekte olup ,taahhüt edilen ilave faizler vade arttıkçe +2 den başlayıp , +5 puana kadar çıkmaktadır.
- Vade sonunda, taahhüt edilen faiz oranı, en son açıklanan yıllık enflasyona eklenecek ilave faiz oranı ile oluşan (TÜFE endeksi yıllık değişim oranı + ilave oran) değer ile karşılaştırılacaktır.
- Karşılaştırma sonucunda yüksek olan faiz oranı ile hesaba faiz işletilecektir. Böylece müşteriler Türk Lirası yatırımlarında garantili yüksek getiri sağlama ve enflasyondan etkilenmeme imkânı sağlayabilecektir .
Enflasyona dayalı faiz nedir? Nasıl hesaplanır?
Daha net anlaşılması için bir örnekle ENFLASYONA ENDEKSLİ KAZANDIRAN VADELİ ürününü açıklayalım .
Örnek 1 : 01.01.2019 tarihinde 92 gün vadeli 100.000 TL bakiyeli olarak ENFLASYONA ENDEKSLİ VADELİ HESAP açılmak istensin .
92 gün vade için bankanın vermiş olduğu sabit faiz oranı % 20 olsun , yıllık TÜFE oranına eklenmek üzere %2,00 ilave faiz oranı taahhüt edilsin .
Vade sonu geldiğinde ( 03.04.2019 tarihinde ) taahhüt edilen faiz oranları karşılaştırılacaktır.
v İlk faiz oranı vade başında taahhüt edilen sabit faiz oranı olan %20,00’dir.
v İkinci faiz oranı ise vade tarihinden bir gün önce (02.04.2019) açıklanan güncel TÜFE oranı ile vade başında taahhüt edilen ilave faiz oranının (%2,00) toplamı olacaktır. TÜFE’nin ilgili dönemde %19,73 olduğu varsayımı altında ikinci faiz oranı %19,73+%2,00=%21,73 olacaktır.
v Bu iki orandan yüksek olan vade sonunda (03.04.2019 tarihinde) hesaba işletilecektir. Yani hesaba işleyen faiz oranı TÜFE’ye endeksli faiz oranı olan %21,73 olacaktır.
v Müşteri sabit faiz oranı olan %20 den %1,73 daha fazla oran olarak enflasyon korumalı mevduat getirisi edinecektir
Örnek 2 : 01.01.2019 tarihinde 366 gün vadeli 100.000.-TL bakiyeli ENFLASYONA ENDEKSLİ VADELİ HESAP açılmak istensin ..
366 gün vade için bankanın vermiş olduğu sabit faiz oranı % 21,00 olsun , yıllık TÜFE oranına eklenmek üzere %4,00 ilave faiz oranı taahhüt edilsin .
Vade sonu geldiğinde ( 02.01.2020 ) taahhüt edilen faiz oranları karşılaştırılacaktır.
- İlk faiz oranı vade başında taahhüt edilen sabit faiz oranı olan %21,00 ‘ dir.
- İkinci faiz oranı ise vade tarihinden bir gün önce (01.01.2020 ) açıklanan güncel TÜFE oranı ile vade başında taahhüt edilen ilave faiz oranının (%4,00) toplamı olacaktır. TÜFE’nin ilgili dönemde %18,20 olduğu varsayımı altında ikinci faiz oranı %18,45 +%4 ,00=%22,45 olacaktır.
- Bu iki orandan yüksek olan vade sonunda (02.01.2020 tarihinde) hesaba işletilecektir. Yani hesaba işleyen faiz oranı TÜFE’ye endeksli faiz oranı olan %22,45 olacaktır .
- Müşteri sabit faiz oranı olan %21 den %1,45 daha fazla oran olarak enflasyon korumalı mevduat getirisi edinecektir
ENFLASYONA ENDEKSLİ KAZANDIRAN VADELİ HESAPLAR HANGİ PARA BİRİMLERİNDEN AÇILMAKTADIR ?
Şu an sadece 3 kamu bankası ve birkaç özel banka tarafından uygulanan bu kampanya Cumhurbaşkanı Kararı ve T.C Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresinin Başkanlığının da desteğiyle sürdürülmektedir . Döviz hesaplarından Türk Lirası hesaplara dönüşleri hızlandırmak amacıyla hazırlanan bu ürün sadece TL hesapları kapsamaktadır . Enflasyona endeksli vadeli hesaplar sadece TL olarak açılabilmektedir.
ENFLASYONA ENDEKSLİ KAZANDIRAN HESAP ÜRÜNÜNDEN KİMLER FAYDALANABİLMEKTEDİR?
Enflasyona Endeksli Vadeli hesap ürünü bireysel müşteriler ile ticari faaliyeti olan gerçek müşteriler , KOBİLER ve ticari müşterilere açılabilmektedir.
- Enflasyona Endeksli Kazandıran Vadeli Hesaplarda Stopaj Vergisi Alınmamaktadır.
Normal mevduat hesapları için ; TL açılacak vadeli hesaplarda 6 aya kadar olan vadelerde %15 , 6 aydan 1 yıla kadar olan ( 1 yıl dahil ) vadeler için %12 , 1 yıldan uzun TL vadeli hesaplar için %10 mevduat stopaj vergisi alınmaktadır. Döviz hesaplarında ise 1 yıla kadar ( 1 yıl dahil ) olan vadelerde %20 , 1 yıldan uzun Döviz mevduat hesapları için %18 mevduat stopaj vergisi kesintisi yapılmaktadır.
01.05.2019 tarih ve 30761 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan, 1015 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ve 21.05.2019 tarihli T.C Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın konuya ilişkin yazısına istinaden; 01.05.2019 tarihi itibariyle 1 yıldan uzun vadeli açılacak olan tüm Enflasyona Endeksli Kazandıran Hesap ve TL’ye Dönüş Hesapları için stopaj oranı %0,00 olarak belirlenmiştir.
Sadece 1 yıldan uzun ENFLASYONA ENDEKSLİ KAZANDIRAN VADELİ MEVDUAT HESAP açılışlarında stopaj vergi kesintisi yapılmamaktadır. Normal olarak açılan vadeli hesaplarda ise stopaj vergi kesintisi alınmaya devam etmektedir.