Bankalar tüketicilerden kart aidatı, kredi kartı ücretleri, hesap işletim ücretleri, kredi dosya masrafları veya kredi tahsis ücretleri gibi birçok kesinti yapıyor. Peki, tüketicilerin bu kesintileri bankalardan tahsil etmesi mümkün müdür? Bu yazımızda Yeni Tüketici Kanunu’na ve BDDK’nın bu konuda düzenlediği yönetmeliğe göre bilgiler vereceğiz.
İçindekiler
- 1 Eski Kanuna Göre Kart aidatı ve diğer kesintilerin geri alınma durumu nasıldı?
- 2 Yeni Tüketici Kanunu ile Kart aidatı ve diğer kesintilerle ilgili hangi değişiklikler oldu?
- 3 BDDK’nın Düzenlediği Yönetmeliğe Göre Kart Aidat Ücretleri ve Diğer Banka Kesintileri Geri Alınabilir Mi? Bankaların tüketiciden alabileceği yasal ücretler nelerdir?
- 4 Kart Aidat Ücreti iadesi ve Diğer Banka Kesintileri iadeleri Nasıl Alınır? Dikkat edilmesi gereken konular nelerdir?
Eski Kanuna Göre Kart aidatı ve diğer kesintilerin geri alınma durumu nasıldı?
Bildiğiniz üzere yapılan bu kesintiler, banka ile imzaladığınız sözleşme içinde genelde yer alır. Eski kanuna göre bu kesintiler imzaladığınız sözleşmede yer alsa da Yargıtay bu kesintileri ”haksız şart” kapsamında değerlendiriyordu ve geçersiz sayıyordu. Yargıtay bu kapsamda tüketicilerin lehine birçok karar vermiştir. Ancak yeni Tüketici Kanunu’nun Ekim 2014’te yürürlüğe girmesiyle kararların değiştiğini görüyoruz.
Yeni Tüketici Kanunu ile Kart aidatı ve diğer kesintilerle ilgili hangi değişiklikler oldu?
Yeni Tüketici Kanunu ile bankaların tüketicilerden alacağı ücretlerin tüketicilerin çıkarlarını gözeterek belirlenmesi BDDK’ya bırakıldı. BDDK da bunun üzerine ”Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” adlı bir yönetmelik düzenledi. İlgili yönetmelik metni için tıklayınız. Peki, bu yönetmelik hangi durumları düzenledi?
Bu yönetmelikle birlikte tüketicilerden alınan kart aidatı, kredi kartı ücretleri, hesap işletim ücretleri, kredi dosya masrafları gibi kesintilere yasal dayanak hazırlandı denilebilir. Yani artık bu kesintiler kanunda var ve tüketicilerin kanunun yürürlüğe girme tarihinden sonra kesilen bu ücretleri geri almaları çok zor gözüküyor. Görünüşe göre bu kanun tüketiciyi korumaktan ziyade bankaların çıkarlarını gözetiyor.
BDDK’nın Düzenlediği Yönetmeliğe Göre Kart Aidat Ücretleri ve Diğer Banka Kesintileri Geri Alınabilir Mi? Bankaların tüketiciden alabileceği yasal ücretler nelerdir?
Kart aidat kesintilerinin ya da diğer banka hizmet kesintilerinin geri alınabilmesi, kesintilerin yapıldığı tarihin bu yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce olup olmadığına büyük ölçüde bağlıdır. Yani bankanın sizden kestiği kart ücreti, yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarih olan 3 Ekim 2014‘ten önce yapıldı ise kesilen ücreti geri alma ihtimaliniz oldukça yüksektir. Ancak 3 Ekim 2014′ten sonra yapılan kesintilerin geri alınması çok zor. Çünkü bu kanunla ve yönetmelikle yapılan kesintilere yasal dayanak oluşturulmuş oldu. Bu durumları sonuçlanan davalara bakarak net şekilde anlayabiliyoruz. Düzenlemeye göre bankaların tüketiciden alabileceği yasal ücretler şöyle:
- Bireysel kredilerde Tahsis Ücreti (Kredi dosya masrafının ismi değiştirildi ve kredi tahsis ücreti yapıldı.)
- Bireysel kredilerde Ekspertiz Ücreti
- Bireysel kredilerde Taşınır ve Taşınmaz Rehin Tesis Ücreti
- Hesap İşletim Ücreti
- Para Çekme Ücreti
- Elektronik Fon Transferi Ücreti
- Havale Ücreti
- Swift Ücreti
- Kredi Kartı Yıllık Üyelik Ücreti
- Kredi Kartı Ek Kart Yıllık Üyelik Ücreti
- Kredi Kartı Kart Yenileme Ücreti
- Kredi Kartı Nakit Avans Çekim Ücreti
- Kiralık Kasa Ücreti
- Kampanyalı Ürün veya Hizmetler Ücreti
- Fatura Ödeme Ücreti
- Arşiv – Araştırma Ücreti
- Onaya Bağlı Bildirim Ücreti
- Başka Kuruluş ATM’sinden Yapılan İşlem Ücreti
- Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Yapılan Ödemeler
- Üçüncü Kişilere Yapılan Ödemeler
Bu yazılanların dışında tüketiciden alınacak ücretler yasa dışı olarak nitelendirilmiştir. Ayrıca bankaların alacakları ücretleri sözleşmede belirtmeleri gerekiyor ve bu ücretlerin ancak tüketicinin onayı dahilinde alınabileceği belirtiliyor.
Kart Aidat Ücreti iadesi ve Diğer Banka Kesintileri iadeleri Nasıl Alınır? Dikkat edilmesi gereken konular nelerdir?
Yapılan kesintileri geri alma talebinde bulunmadan önce kesintinin 3 Ekim 2014′ten önce mi yoksa sonra mı yapıldığına dikkat etmeniz gerekiyor. 3 Ekim 2014‘ten önce yapılan kesintileri geri alma ihtimaliniz çok yüksektir. Ancak 3 Ekim 2014’ten sonra yapılan kesintiler için yapacağınız başvuruların banka lehine sonuçlanma ihtimali daha yüksektir. Çünkü bu kesintilere yasal dayanak oluşturulmuştur. İlgili durumda haksız çıktığınızda yargılama ücretleri (mahkeme-avukat masrafları) sizden talep edilir. Bunun için bu konuda temkinli olmak gerekiyor. Kart aidat ücreti iadesi ve diğer banka kesintilerinin iadesi için tüketici hakem heyetlerine ve tüketici mahkemelerine başvuru yapabilirsiniz.
Sorularınızı yorum kısmına yazınız.